Wymiana kierownicy na skórzaną

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BIMER
    Classic
    • 2017
    • 24

woocasch, autko całkiem całkiem, przebieg mały i jak prawdziwy ( w tym względzie trzeba zawsze być bardzo ostrożnym ! ) to tylko wizyta w ASO ale dopytaj koniecznie o łańcuszek czy był wymieniany ( a może sprawdzali w ASO ), myślę, że z 4 osobami też pojedziesz
  • BIMER
    Drive
    • 2014
    • 73
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BMM 2.0 TDI 140 KM

Witam

Niedawno kupiłem Octavię 2002r. Jest w niej plastikowa kierownica (bez multifunkcji) w idealnym stanie, ale chciałbym mieć skórzaną. Zastanawiam się, czy będzie pasować kierownica z multifunkcją od Superb I generacji. Generalnie na samej multifunkcji mi nie zależy, ale nie chcę mieć kłopotów z montażem czy podłączeniem. Słyszałem, że może być problem z taśmą, albo że jeżeli moja skoda ma ESP, a dawca kierownicy ESP nie ma to też może nie pasować. Więc jak jest naprawdę ?

A może nie warto przekładać kierownicy tylko obszyć skórą tą co mam ? Co jest bardziej opłacalne lub łatwiejsze lub w której opcji będzie lepszy efekt ? Do kogo się ewentualnie zwrócić z obszyciem kierownicy ?

Komentarz

• rafiki
      RS
      • 2012
      • 15975
      • Superb III (3V3)

BIMER, jeżeli nie zależy Ci na multifunkcji to wymiana jest IMO bez sensu. Do kogo się zwrócić? Np. do Wujka Google pod hasłem "obszywanie kierownicy chełm". Na pewno znajdziesz w swojej okolicy macherów, którzy obszywają kierownice.

[ Dodano: Nie 27 Kwi, 14 18:08 ]
      BTW, zmień silnik w profilu, bo AVF nie był montowany w Octavii. Jeżeli masz 130 KM to silnik ASZ
      رافال
      Spoty
      Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• FishPL
        Rider
        • 2012
        • 296

BIMER, 3 miesiące temu sam obszywałem swoją kierę. Efekt jest powalający. Kupiłem całą obszytą (wraz z ramionami) skórą perforowaną i gładką. Po odbiorze swoją odesłałem. Koszt z tego co pamiętam to 150zł. Wg mnie, naprawdę warto.

Komentarz

• BIMER
          Drive
          • 2014
          • 73
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BMM 2.0 TDI 140 KM

Biorę wszystkie opcje pod uwagę. Obszycie pewnie będzie kosztować nawet gdzieś "u mnie" ok. 130zł. Znalazłem niby "idealną" kierownicę oryginalną, skórzaną z multifunkcją i poduszką za 200zł, ale widziałem ją tylko na zdjęciach, więc w cale taka idealna w rzeczywistości być nie musi. I zastanawiam się czy obszywać tą co mam, czy kupować używkę skórzaną.

Jakie jest oznaczenie mojego silnika jeszcze nie wiem, nie miałem czasu się tym zająć, wybrałem jakikolwiek z listy. Wiem, że jest to 1.9 TDI 110KM, silnik starego typu z pompą rotacyjną.

Szukam informacji na necie, ale nie wszystko można znaleźć i jeden Pan z Warszawy od którego zamówiłem owiewki do Octavii polecił mi właśnie to forum.

Komentarz

• rafiki
            RS
            • 2012
            • 15975
            • Superb III (3V3)

BIMER, w takim razie skoro 110 na pompie to ASV jeżeli nie potrzebujesz multifunkcji, to obszywaj swoją a nie baw się w szukanie jakichś używek używka w skórze będzie kosztować podobnie co obszycie, więc IMO bez sensu i dla wspomnianego przez Ciebie pana z Warszawy
            رافال
            Spoty
            Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• slawoj78
              Ambiente
              • 2012
              • 102
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

BIMER, obszywaj , zawsze to nówka , aż pachnie skórą w aucie. Np. tutaj :Tapicer Chełm
              Był: Nissan Almera, 2001 rok
              VW Passat, 1999 rok
              BMW 318 iT, 2000 rok
              Jest: Skoda Octavia, 2009 rok

Komentarz

• toznowuja
                Drive
                • 2014
                • 50

Czy kierownica 3-ramienna z octavii RS mk1 bedzie pasowac w miejsce standardowej ? Chodzi mi glownie o poduszke, czy sa takie same wtyczki, przewody itp. ?

Komentarz

• tichu
                  Classic
                  • 2011
                  • 0

Witam,

kierownica z VRS będzie pasować bez problemu, kostka z poduszki i całe mocowanie jest identyczne, jak standardowa kierownica. Parę dni temu dokonywałem właśnie takiej operacji. Gdyby kogoś interesowało, to mam na sprzedaż "starą" kierownicę z poduszką na początku roku obszywana skórą, więc w stanie idealnym za 200 zł/kpl.

Komentarz

• FishPL
                    Rider
                    • 2012
                    • 296

tichu, 200 zł ;P - trochę dużo

Komentarz

Pracuję...